فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1399)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه وظیفه شناس*، محمد مهدی رحمتی، هدی حلاج زاده صفحات 173-193

    این پژوهش تلاش دارد «زیبایی بدن زنانه» را به منزله یک نظم گفتمانی توصیف کند و به تفسیر گفتمان‏های حاضر در این عرصه و همچنین سازوکارهای هژمونیک بازنمایی سوژه زن درون هر گفتمان بپردازد. در این راستا، با رویکردی کیفی و در چارچوب روش تحلیل گفتمان، به بسط تحلیلی گفتمان‏های زیبایی بدن زنانه پرداخته شد. داده‏های پژوهش با بهره‏گیری از تکنیک مصاحبه نیمه ‏ساخت‏یافته در میان 30 نفر از زنانی که به روش نمونه‏گیری نظری هدفمند انتخاب شدند گردآوری شده است. یافته‏های پژوهش به تفسیر بدن به عنوان سوژه در سه سطح گفتمان‏های ورزش، پزشکی و رژیم غذایی منجر شد. مفاهیم ساخت و زنانگی بدن ذیل گفتمان ورزش، استاندارد و اروتیک شدن زیبایی در گفتمان پزشکی و مفاهیم انضباط و شرم بدن ذیل گفتمان رژیم غذایی صورت‏بندی شده است. تفسیر این سه سطح گفتمانی نشان می‏دهد که در بالاترین سطح هژمونی گفتمانی، مرد سالاری به منزله گفتمان عینیت‏یافته وجه هژمونیک دارد و ذهنیت زنان را در راستای مدیریت بدن جهت‏دهی می‏کند. این گفتمان با طرح مفهوم «زن ایدیال» به دنبال نفی شکل‏های دیگر زنانگی بوده و اصولا گره‏گاه زیبایی بدن زنانه را در قالب نگاه هژمونیک مردانه به بدن زنانه برساخت می‏کند.

    کلیدواژگان: برساخت اجتماعی، زنان، زیبایی، گفتمان
  • قاسم زائری*، فاطمه یوسفی نژاد صفحات 195-216
    این مقاله به جایگاه «حجاب» در جهت‏گیری نیروهای سیاسی و اجتماعی فعال در نهضت ملی‏کردن صنعت نفت در اواخر دهه 1320 شمسی (13201330) اختصاص دارد. دهه 1320 و به ویژه تحولات اواخر این دهه، تحت تاثیر دو دسته روندهای بین‏المللی و داخلی است: نخست «چرخش استعماری»، و ظهور نظم تازه جهانی پس از جنگ جهانی دوم و نیز بازخیزی اسلامی در نتیجه افول سلطنت‏های ملی در کشورهای اسلامی؛ و دوم، احیای نیروهای سرکوب‏شده اجتماعی و سیاسی پس از برکناری رضاخان و بازبینی راهبردهای سیاسی و اجتماعی نیروهای متجدد ملی‏گرا برای عبور از بحران مشروعیت ناشی از ملی‏گرایی استبدادی رضاخانی. مقاله نشان خواهد داد که در میانه مناقشات بر سر نفت و انتخابات در تحولات آخر این دهه، چگونه مسئله زنان تحول یافته است و سه راهبرد در میان نیروهای سیاسی و اجتماعی پیرامون موضوع «حجاب» را شرح خواهد داد: راهبرد نادیده‏انگاری سیاسی حجاب، راهبرد بی‏اثرسازی اجتماعی حجاب و راهبرد الزامی‏سازی حداکثری حجاب. در این مقاله، برای استخراج داده، به منابع و مواضع جبهه ملی ایران، حزب توده ایران، جامعه مجاهدین اسلام و جمعیت فداییان اسلام رجوع شده و از منابع دست اول تاریخی و تاریخ شفاهی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: الزامی‏سازی، بی‏اثر‏سازی، جمعیت فداییان اسلام، حجاب، حق رای بانوان، نهضت ملی‏شدن صنعت نفت، نادیده‏انگاری
  • رحمت الله قلی پور سوته، فرشته امین، مریم السادات موسوی* صفحات 217-237
    شایستگی فرانیاز نیروی کار پس از بحران اقتصادی در سال 2008 به عنوان دغدغه‏ای مهم در پژوهش های اجتماعی، اقتصادی و مدیریتی مطرح شد، زیرا پیامدهایی جدی در سطوح کلان، سازمانی و فردی به دنبال داشت. با توجه به تفاوت در میزان فراگیری شایستگی فرانیاز، ابعاد و پیامدهای آن در زنان و همچنین تفاوت در جوامع و فرهنگ های مختلف در این زمینه، شایستگی فرانیاز زنان، به خصوص در جوامع شرقی، به عنوان یکی از خلاهای پژوهشی در این زمینه مطرح شده است. لذا پژوهش حاضر با انتخاب زنان دارای شایستگی فرانیاز، که در سازمان های دولتی ایران شاغل اند، به بررسی عوامل سازمانی که از دیدگاه آنان در کاهش ادراک شایستگی فرانیاز و پیامدهای منفی آن موثر است، با استفاده از روش داده بنیاد گلیزر می‏پردازد. نتایج به دست آمده حکایت از محوریت مقوله معناداری شغل در کاهش ادراک شایستگی فرانیاز و پیامدهای منفی نگرشی آن دارد. در الگوی استخراح شده معناداری در دو سطح معناداری شغل و معناداری محیط کار در قالب پنج متغیر معرفی می‏شود که عبارت اند: از تقدیر شغل، آزادی عمل، هدف گذاری و چالش مداوم (عوامل معناداری شغل)، روابط توسعه یافته و تمامیت فردی (عوامل معناداری محیط کار). در پایان، با استفاده از نتایج این پژوهش با محوریت معناداری متغیرهای ادبیات پژوهشی در مورد شایستگی فرانیاز تبیین شده است. نتایج حاصل علاوه بر توجه به خلا پژوهشی درباره شایستگی فرانیاز زنان و استفاده از رویکرد کیفی که تا کنون کمتر در این حوزه استفاده شده، سازمان ها را قادر می‏سازد به رغم همه محدودیت ها، در بهبود شرایط کارکنان زن دارای شایستگی فرانیاز خود و استفاده از توانمندی های آنان قدم بردارند.
    کلیدواژگان: شایستگی فرانیاز زنان، عدم تناسب فرد شغل، کم اشتغالی، معناداری شغل
  • معصومه اسماعیلی* صفحات 239-262

    در فرایند پذیرش موقعیت بحران، افراد می توانند احساس خوشایندتری را تجربه کنند و در خلق محیط های خانوادگی، شغلی و اجتماعی نقشی برجسته را ایفا کنند. این پژوهش با هدف بررسی فرایند پذیرش موقعیت بحران در مناطق روستایی با تاکید بر نقش زنان انجام گرفت.جامعه آماری پژوهش شامل زنان روستایی بود که پس از زلزله کرمانشاه در روستای خود باقی ماندند و تلاش کردند با شرایط پس از زلزله کنار بیایند. از میان جامعه ذکرشده نمونه‏گیری به‏صورت هدفمند تا حد اشباع (12 نفر زن روستایی) ادامه یافت. در این پژوهش، برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از روش پدیدارشناسی استفاده شد. به این ترتیب که با کمک مصاحبه ساختارنیافته اطلاعات مرتبط با افراد نمونه جمع‏آوری شدند.فرایند پذیرش موقعیت بحران در زنان روستایی طی شش مرحله و ذیل مضامین اصلی «مواجهه با تهدید (قبل از زلزله)، مواجهه با بحران (بعد از زلزله)، تلاش برای بازسازی زندگی، مرحله استقرار یافتن در شرایط، پیوند با فراز و نشیب‏های زندگی و مرحله توان افزایی» طبقه بندی شد. این بررسی نشان‏دهنده فرایندی است که زنان در روستا طی کردند تا به پذیرش موقعیت بحران دست یافتند؛ فرایندی که از ابتدا تا به انتها نیازمند کوشش و تلاش خاصی از سوی زنان با توجه به ویژگی های زنانه خود است.

    کلیدواژگان: بحران، پذیرش، تغییر، زلزله، نقش زنان
  • کامران ربیعی*، طاهره شریعت منش صفحات 263-292
    هدف اصلی پژوهش حاضر فهم تجربه زیسته و ادراکات فضایی زنان از پاتوق های زنانه و نقش این پاتوق ها در بازتولید ساختار اجتماعی است. به منظور دستیابی به این اهداف، با تکیه بر سنت پدیدارشناسی، مصاحبه و مشاهده به منزله تکنیک‏های جمع آوری اطلاعات در نظرگرفته شد. در این زمینه، چهار نوع پاتوق زنانه انتخاب شد و از طریق نمونه گیری هدفمند، 27 نفر از زنان پاتوق‏نشین شهر اصفهان در این پاتوق ها مصاحبه شدند. پژوهش حاضر نشان می‏دهد که پاتوق‏نشینی و مصرف مکان هایی نظیر کوچه و جلسات مذهبی می‏تواند به عنوان ابزاری در جهت بازتولید مناسبات قدیمی زنان در جامعه به کار گرفته شود. در واقع، این دو فضا «بازتولید و استمرار پرکتیس فضایی سنتی» را در خود دارند که به «بازتولید ایدیولوژیکی فضای جمعی» منجر می شود. در مقابل این دو فضا، کافه و محافل شعر و موسیقی به مثابه پاتوق هایی عمل می کنند که در آن ها شکل جدیدی از زیست روزمره تولید می شود که مبتنی بر بازتولید ارزش های مردسالارانه یا استمرار ارزش های سنتی جامعه نیست. چنین پاتوق هایی را می‏توان «تولید نشانه شناسانه فضای اجتماعی مدرن» دانست که در برخی موارد مانند محافل ادبی و هنری به «تولید فضای روشنفکرانه و مقاومت فرهنگی» منجر می شود.
    کلیدواژگان: پاتوق زنانه، پدیدارشناسی، تولید اجتماعی، فضا، هنری لوفور
  • زهره قدرتی اصفهانی*، اعظم مرادی صفحات 293-312
    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش سرمایه‏های روان شناختی و درمان فعال سازی رفتاری بر امید دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه اصفهان در نیمسال دوم سال تحصیلی 13971398 بود. طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه گواه بود. برای اندازه گیری امید از پرسش نامه امید اشنایدر و همکاران (1991) استفاده شد. روش نمونه‏گیری داوطلبانه بود. ابتدا روی 45 نفر داوطلب شرکت در تحقیق پیش‏آزمون اجرا شد. سپس آن ها به طور تصادفی به سه گروه واگذار شدند و از سه گروه، به صورت تصادفی دو گروه به عنوان گروه آزمایشی 1 و 2 و گروه دیگر به منزله گروه گواه در نظر گرفته شد. آن گاه دو گروه آزمایشی به ترتیب تحت درمان فعال سازی رفتاری و آموزش سرمایه های روان شناختی قرارگرفتند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مداخله، برای هر سه گروه (جمعا 38 نفر) پس آزمون اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان دهنده معنا‏دار بودن تفاوت نمره های پس‏آزمون امید مجموع گروه هاست (008/0=P). مقایسه زوجی نشان داد که هر دو نوع مداخله آموزش سرمایه‏های روان شناختی و درمان فعال سازی رفتاری موجب افزایش معنادار امید در مقایسه با گروه گواه شده است (به ترتیب 003/0=P و 019/0=P)، اما دو گروه آزمایشی از نظر نمره های امید با یکدیگر تفاوت معنا‏داری نداشتند. از یافته ها چنین نتیجه گرفته می‏شود که به‏رغم اینکه درمان فعال سازی رفتاری از روش‏های سنتی مبتنی بر درمان اختلالات روان شناختی و آموزش سرمایه‏های روان شناختی از مداخلات مبتنی بر روان شناسی مثبت است، هر دوی این مداخله ها بر متغیر امید تاثیر دارند و می‏توان از هر دوی آن ها برای افرایش امید استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش سرمایه‏های روان شناختی، امید، دانشجویان دختر، درمان فعال سازی رفتاری
  • سیما رییسی، حسین تفضلی*، محمد توحید فام، احمدرضا طاهری صفحات 313-334

    دست‏یابی به توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی گروه های اجتماعی جامعه را می‏طلبد و مشارکت سیاسی زنان در این خصوص اهمیت بالایی دارد. تحقق مشارکت مطلوب زنان در حوزه سیاست در هر جامعه‏ای با موانع خاص خود مواجه است. بر این اساس، در این پژوهش مشارکت سیاسی زنان منطقه بلوچستان با استفاده از روش‏های پژوهش کیفی و رویکرد نهادگرایی مورد مطالعه قرار گرفته ‏است. مصاحبه‏های کیفی با نخبگان بلوچستان مقولات و تم‏هایی را در اختیار پژوهشگران قرار داد که امکان تبیین وضعیت مشارکت سیاسی زنان این قوم را فراهم کرد. یافته‏های پژوهش حاضر بیانگر آن‏ است که موانع مشارکت سیاسی زنان منطقه بلوچستان از دو نگاه درخور توجه هستند؛ نگاه نخست متوجه موضع‏گیری نهادهای رسمی به زنان است و نگاه دوم فرهنگ بلوچ را در نسبت با زنان‏شرح می‏دهد. نتایج به‏دست آمده موانع اصلی را نهادهای غیررسمی یا ناملموس همانند فرهنگ پدر/ مردسالاری و بخشی از باورهای سنتی تعریف می‏کند؛ باورهایی که از سویی علت خودناباوری زنان در فعالیت‏های سیاسی است. با وجود این، نهادهای مشارکتی از جمله شوراهای اسلامی شهر و روستا موفق شده‏اند اثربخشی نفوذ نهادهای غیررسمی را با مرور زمان بر مشارکت سیاسی زنان بلوچ کاهش دهد.

    کلیدواژگان: پدرسالاری، زنان بلوچ، مشارکت سیاسی، منطقه بلوچستان، نهادهای رسمی و غیررسمی
|
  • Fatemeh Vazifehshenas *, Mohamadmahdi Rahmati, Hoda Hallajzadeh Pages 173-193

    The research seeks to describe the beauty of the female body as a discursive order, to interpret the discourses present in this field as well as the hegemonic mechanisms of representing the female subject within discourse. In this regard, with a qualitative approach and in the framework of the discourse analysis method, the analytical extension of the female body beauty discourses was discussed. Data were collected using semi-structur interview technique among 30 women who were selected through purposeful sampling. The findings of the research led to the interpretation of the body as a subject in three levels of exercise, medicine and diet discourses. The concepts of building and femininity of the body under the guise of sport discourse, standardization and beauty eroticism were formulated in the medical discourse and the concepts of discipline and body shame followed by diet discourse. The interpretation of these three discursive levels shows that patriarchy has the hegemonic aspect as the discourse in the highest level of discursive hegemony and directs the mentality of women in the direction of body management.This discourse with the conception of the ideal woman seeks to negate other forms of femininity and essentially builds the beauty of the feminine body in the form of a male hegemonic look into the feminine body.

    Keywords: Discurse, beauty, Social Construction, Women
  • Ghasem Zaeri *, Fatemeh Yusefinejad Pages 195-216
    Abstract This article analyzes the role of "hijab" in the orientation of active political and social forces in the movement of nationalizing the oil industry in the late twentieth decade (1941-1951). The twentieth century, and especially the evolutions of the late decade, are influenced by two categories of international and national trends: First, the "colonial turn", and the emergence of a new world order after World War II, as well as the Islamic revival as a result of the decline of national monarchies in Islamic countries, And second, the revival of the repressed social and political forces after Reza Khan's ouster, and the revision of the political and social strategies of the modern nationalist forces to overcome the crisis of legitimacy resulting from Reza Khan's authoritarian nationalism. The article will indicate how the issue of women has evolved amid the controversy over oil and elections in the evolutions of the last decade, and will explain three strategies for the issue of hijab among political and social forces: The strategy of political ignorance of hijab, the strategy of social ineffectiveness of hijab, and the strategy of obligating hijab. In this article, for data extraction, the sources and positions of the National Front of Iran, the Tudeh Party of Iran, the Islamic Mojahedin Society and the Jamiat Fadaiyan-e-Islam have been referred to, and first-hand historical and oral history sources have been used.
    Keywords: Veil (Hijab), Nationalization of the oil industry, Ignorance Strategy, Social ineffectiveness Strategy, Obligating Strategy, Women's suffrage, Jameiat Fadaiyan-e-Islam
  • Rahmatollah Gholipor, Fereshteh Amin, Maryamossadat Mousavi * Pages 217-237
    Overqualification has become a major theme of research after 2008 economic crisis, because it brings about major consequences at social, organizational, and personal levels. There are major differences in the frequency of overqualification, its dimensions, and consequences between different genders and also in different cultural and social contexts. The issue of overqualification among female employees is very much understudied, particularly in the eastern societies. The present paper aims to partially fill this gap by choosing overqualified women employed in the Iranian public sector as its study group. We study the organizational elements that according to our study group mitigate the perception of overqualification and its negative consequences using Glaser's grounded theory approach. The obtained model revealed the pivotal role of meaningfulness in mitigating the perception of overqualification and its negative consequences and a major factor in developing person-job in the study group. In this model, meaningfulness is defined at two levels, namely, job meaningfulness and meaningfulness in the work environment and is further specified in terms of the following five variables: job appreciation, freedom, continuous goal setting, developed relationships, and personal integrity. Focusing on job meaningfulness, we have explained and expanded the results of various variables in the overqualification research literature. The results of the present research addresses the substantial research gap in the overqualification research on female overqualification and enables Iranian organizations to improve the working conditions of overqualified women, despite the economical, market-related, and organizational limitations.
  • Masoumeh Esmaeily * Pages 239-262
    Introduction

    In the process of accepting the crisis situation, people can experience a more pleasant feeling and play a more prominent role in creating family, work and social settings. This research was conducted with the aim of examining the process of accepting the crisis situation in rural areas with an emphasis on the gender impact of women.

    Method

    The statistical population of the study included rural women who remained in their village after the earthquake in Kermanshah and attempted to cope with the post-earthquake conditions. From this community, sampling was done purposefully to saturation (12 rural women). In this research, the phenomenological method was used to analyze the data. In this way, with the help of non-structured interviews, information was collected related to sample individuals.

    Findings

    The process of accepting the crisis situation in rural women in six phases of the following main themes: "facing the threat (before the earthquake), facing the crisis (after the earthquake), trying to reconstruct the life, the stage of settling in conditions, the link with the down And life-threatening and power-up stages ". Discussion and

    Conclusion

    This survey illustrates the process women took in the countryside to accept the crisis situation. A process that requires a special effort and effort from women from the beginning to the end according to their feminine characteristics.

    Keywords: acceptance process, crisis situation, rural women
  • Kamran Rabiei *, Tahereh Shariat Manesh Pages 263-292
    The presence of women in the city and attending informal gatherings is part of their daily lives. The main purpose of this study is to describe women's lived experience of the relationships they produce and reproduce as social actors in feminine urban hangouts. Influenced by Henri Lefebvre's theory of space production, the premise of this study is that space and place were not merely a material product but a product of social relations. The main purpose of the present study is to understand women's lived experiences and spatial perceptions of feminine hangouts and their role in reproducing social structure. In order to achieve these goals, relying on phenomenology, interviews and observation were considered as data collection techniques. In this regard, four types of women's hangouts were selected and through targeted sampling, 27 women from Isfahan were interviewed. The present study shows how hangouts such as alleyways and women's religious meetings act as two spaces through which women reproduce the traditional relations of society. In fact, these two spaces have the "reproduction and continuity of traditional spatial practice" that leads to the "ideological reproduction of collective space". In contrast, the two venues, the café and the poetry and music circles, serve as hangouts in which a new form of everyday life is produced that is not based on the reproduction of patriarchal values or the continuation of traditional community values. Such hangouts can be termed the "semiotic production of modern social space", which in some cases, such as literary and artistic circles, leads to "intellectual space production and cultural resistance" and, in combination with other factors, it provides a context for wider cultural and social change.
    Keywords: Space, Social Production, Feminine Hangouts, phenomenology, Henri Lefebvre
  • Zohreh Ghodrati Isfahani *, Azam Moradi Pages 293-312
    The purpose of this study was examining and comparing the effectiveness of psychological capital training and behavioral activation therapy on hope among female students of Isfahan University dormitories in the second semester of the academic year 97-98. The research design was pre-test and post-test with control group. The Hope Questionnaire (Schneider Et al 1991) was used to measure hope. The method of sampling was voluntary. First the pre-test was conducted on 45 volunteers. They were then randomly assigned to three groups and of the three groups, two groups were randomly assigned to experimental group 1 and 2 and the other group as control group. Then the two experimental groups received behavioral activation therapy and psychological capital training, respectively; but the control group not received intervention. After the intervention sessions, post-test was administered for all three groups (38 persons in total).The results of analysis of covariance showed significant difference between the post-test hope scores of the groups(P=0.008); Paired comparisons showed that both psychological capital training and behavioral activation therapy significantly have been increased hope as compared to the control group (P = 0.003 and P = 0.019 respectively), but the two intervention groups did not differ significantly in hope scores. The findings suggest that both psychological capital training and behavioral activation therapy can be used to increasing hope.
    Keywords: Hope, Psychological Capital Training, Behavioral Activation Therapy, female students
  • Sima Raeisi, Hossein Tafazzoli *, Mohammad Tohidfam, Ahmadreza Taheri Pages 313-334

    Achieving political development requires the political participation of social groups in society and women's political participation really matters. In any society the fulfillment of proper participation of women in polities is hindered by specific obstacles.Accordingly, in the present study, attempts have been made to examine the barriers of political participation in women in the Baluchistan region by means of institutionalization and qualitative techniques;qualitative interviews with elitists in Baluchistan provided themes for researchers to specify condition of political participation of women among the Baluch. Findings in the present study state that barriers of political participation of women can be considered from two aspects. First, the way official institution look at women, second, the culture of Baluchistan people. The results suggest that the main obstacles are informal or intangible institutions, such as fathers or patriarchal culture, and some religious beliefs, which, on the one hand, is the cause of women's lack of selflsteem in political activities. On the other hand, legal and formal institutions appear to reflect the less formal institutions that have undergone some kind of institutional process, Nevertheless, participatory institutions such as Islamic councils of the city and village have been able to effectively reduce the influence of informal institutions on political participation of Baluch women gradually.

    Keywords: political participation, Baluch women, formal, informal institutions, patriarchy, Baluchistan region